עדשות מולטיפוקל
רכישת משקפי מולטיפוקל היא אחת ההוצאות הכי גדולות למרכיבי משקפיים.
אפשר בהחלט להגיד, שאם השתלות השיניים הם היהלום שבכתר של רופאי השיניים – עדשות מולטיפוקל הן היהלום שבכתר של חנויות האופטיקה.
אז על מה כל הסיפור? מה זה בדיוק מולטיפוקל? למה זה כל כך יקר? למי זה מתאים? האם זה שווה את המחיר? ומי באמת זקוק לזה? כל התשובות – במאמר שלפניכם.
כמה עולות עדשות מולטיפוקל?
נענה על כל השאלות, אבל נתחיל מהסוף – המחיר. כל מי שהגיע לגיל וגילה שלא מספיקים לו המשקפיים הרגילים שהוא מרכיב, מכיוון שהוא כבר לא רואה איתם טוב לקרוב. כל אופטומטריסט מוסמך יגיד לו, שהגיע הזמן להתחיל עם עדשות מולטיפוקל.
במצב כזה, אותו אדם עשוי למצוא את עצמו משוטט בין חנויות האופטיקה אובד עצות מהמגוון הרחב של החברות השונות ויותר מכך, מהמגוון הרחב של המחירים.
רק כדי לסבר את האוזן, טווח המחירים העדכניים של עדשות מולטיפוקל הוא רחב במיוחד; ניתן לרכוש מסגרת + עדשות מולטיפוקל ב-880 שקלים, אולם ניתן גם למצוא עדשות מולטיפוקל בלבד, במחיר של כ-11,000 שקלים.
כן, קראתם נכון. טווח המחירים של מולטיפוקל נע בין 880 שקלים בלבד ועד 11,000 שקלים! ובקיצור הפרש של 10,120 שקלים.
איך, למה וכמה מוטיפוקל עולה כל כך הרבה?
על מנת שגם אתם לא תמצאו את עצמכם משוטטים בין חנויות האופטיקה, עליכם להבין קודם על מה מדובר.
עדשות מולטיפוקל הן פיתוח של עדשת הביפוקל, שהיא עדשה עם חלונית קטנה שדרכה אפשר לראות לקרוב ושעדיין אפשר לראות אצל חלק מהאנשים.
ההמצאה והפיתוח של עדשה זאת החל במאה ה 18 ע"י בנג'מין פרנקלין המדינאי, המדען והממציא האמריקאי (הוא לא היה נשיא ארצות הברית). בעצם מדובר בעדשה אחת לרחוק שעליה "מודבקת" עדשה נוספת לקרוב. זוהי עדשת הביפוקל.
הפיתוח הבא נעשה ב- 1955, ביפוקל "בלתי נראה", שהוא בעצם אותה עדשת ביפוקל עם העדשה ה"מודבקת", רק שהפעם העדשה לקרוב הייתה מוטמעת בתוך העדשה לרחוק, ויצרה את אותו אפקט רק ללא ההפרדה.
שתי החברות הגדולות שלקחו את הפטנט ורצו איתו קדימה הם החברה הגרמנית צייס והחברה הצרפתית אסילור. גם כיום שתי החברות הללו נחשבות לחברות המובילות בתחום.
מאז ועד היום, הרבה חברות התווספו למרוץ מכל העולם. חברות גרמניות כגון: צייס, רודנשטוק, ווצליך. חברות יפניות כגון: טוקאי, אסאיי, והויא. אסליור הצרפתית ואף חברות ישראליות שעושות חיל כגון: סגם ושמיר.
אותו מולטיפוקל מאז ועד היום עבר הרבה שינויים. אם בעבר המולטיפוקל היה מיוצר מזכוכית היום הוא מיוצר מסוג של פלסטיק.
גם שיטות הייצור השתנו. פעם מולטיפוקל היה מיוצר ביציקה.
היו לוקחים תבנית של העדשה ויוצקים לתוכה את חומר הגלם, ולאחר שהחומר מתקרר היינו מקבלים את העדשה. חלק מהעדשות היותר זולות עדיין מיוצרות כך.
היום, לעומת זאת, שיטות הייצור מתקדמות הרבה יותר.
ייצור מודרני של מולטיפוקל
מולטיפוקל המיוצר כיום בשיטות המודרניות מיוצר ע"י עדשה שמסתובבת על צירה תוך כדי שמחט דוקרת אותה בכל נקודה ונקודה. כך שהדיוק בכל נקודה ונקודה בעדשה היא מקסימלית.
מעבר לשיטות הייצור וחומרי הגלם, המירוץ אחר המולטיפוקל המושלם תלוי גם באלגוריתמים של חלוקת המספר על העדשה. הייצור של העדשה חייב לקחת בחשבון את המספרים השונים ואת הטווחים השונים שיש בעדשה, כך שהמספר לרחוק לא יבוא על חשבון המספר לקרוב; כמו כן גם המספר לטווח ביניים (המחשב) צריך להיות בעל שדה ראייה מספיק רחב כדי שנוכל לעבוד בנוח איתו.
האם כל זה שווה את המחיר? תלוי.
כל מולטיפוקל ייתן לנו את המענה של הרחוק והקרוב. את טווח הביניים, המחשב, זה קצת יותר בעייתי, וכאן בהחלט יש הבדל בין הפיתוחים השונים.
הכול תלוי צרכים. אם מדובר בבנאדם שלא קורא הרבה ולא עובד מול המחשב, אלא רק צריך זוג טוב לרחוק עם אופציה להציץ לקרוב. כנראה שמולטיפוקל זול יתאים לו בהחלט.
אך אם מדובר בבנאדם פעיל. שקורא הרבה ועובד הרבה במשרד מול המחשב, וצריך גם להרים את הראש מדי פעם, כנראה שמולטיפוקל זול לא ייתן לו את המענה.
הגורמים שמשפיעים על מחיר עדשות מולטיפוקל:
1. סוג המסגרת – עדשות במסגרת מלאה במספרים נמוכים תמיד יהיו יותר זולות.
2. עם ציפוי אנטי רפלקס או ציפויים מתקדמים אחרים או בלי ציפוי – המולטיפוקל הזול שמפרסמים מגיע ברוב המקרים ללא ציפוי אנטי רפלקס.
3. אינדקס העדשה – 1.5, 1.6, 1.67, וכו'. האינדקס תלוי מספר וסוג של מסגרת (גם כאן, מה שמפורסם זול מדובר בעדשה בעלת אינדקס נמוך 1.5).
4. האם העדשות מתכהות בשמש או לא?
5. שם של החברה של העדשה – בדיוק כמו כל מותג אחר, חברות גדולות וידועות יעלו יותר!
6. ואחרון חביב: הפיתוח של העדשה. שימו לב שלכל חברה יש כמה וכמה עדשות מולטיפוקל שונות לפי פיתוחי הטכנולוגיות השונות. או בשפה אחרת איזה דור העדשה:
• בדור החדש מדובר בליטוש דיגיטלי ובדור הישן מדובר ביציקה – פחות מדויק ובעל יותר עיוותים בצדדים.
• האם העדשה מותאמת למסגרת ולפציינט על פי נתונים מראש לפני ייצור העדשה? או שזאת עדשת מדף שחותכים ומתאימים למסגרת (דור ישן..).
כל הגורמים הללו משפיעים על מחיר העדשה.
אז מה המחיר של מולטיפוקל?
טווח המחירים הממוצע של עדשות מולטיפוקל נע בין 3,000 – 8,000 ש"ח, כאשר כמובן שאפשר למצוא את העדשות גם בפחות וגם ביותר. אז האם מולטיפוקל שווה 11,000 שקל? שאלה זאת ניתן לשאול על כל דבר בחיים. האם מכונית צריכה לעלות חצי מיליון שקל? האם מקרר צריך לעלות 30,000 שקל (יש מקררים כאלה…).
כמו במקרר ובמכונית גם כאן כנראה יש את הגבול הסביר.
מולטיפוקל ב 11,000 שקל לא ייעשה כנראה את העבודה בהרבה יותר טוב ממולטיפוקל שעולה 4,000 שקל. אבל אם יש לכם את הכסף ואת הצורך בטוב ביותר, אז למה לא?
כל המהות של מולטיפוקל, היא לחסוך לנו את הצורך בשני זוגות משקפיים או אפילו שלושה זוגות, אם לוקחים בחשבון זוג למחשב. למעשה, אם בוחרים עדשות שגם מתכהות בשמש, אנחנו חוסכים גם בזוג משקפי שמש.
לאור כל האמור לעיל, ההחלטה אם לרכוש מולטיפוקל צריכה להתבסס על התשובה לשאלה אחת שעלינו לשאול את עצמנו: האם מפריע לנו להסתובב עם כמה זוגות משקפיים. אם התשובה לשאלה היא כן, מולטיפוקל יהיה בהחלט פתרון נהדר.
במשקפיים עד הבית ניתן להשיג עדשות מולטיפוקל איכותיות מתוצרת החברות המובילות במחירים הוגנים ובאחריות מלאה.